söndag 13 mars 2016

Utställning och Vita herdar

Igår var vi till den årliga utställningen i Strängnäs. Kaxa har verkligen blivit lugnare de sista veckorna, och brydde sig nästan inte alls om andra hundar (förutom några få mopsar som gick förbi buren på nära håll). Vi träffade också en trevlig familj som ville se en kromis live, och Kaxa lät sig matas med mattes godis av samtliga fyra familjemedlemmar. Väl inne i ringen gick hon jättefint och hoppade ingenting. Det enda var att hon inte ville vara på bordet alls. Hemma är det inga problem, men det var likadant på förra utställningen i Malung, så där har det blivit någon "hang-up".
Kritiken:
 - bra helhet
 - fin storlek
 - bra huvudform
 - fint uttryck
 - tillräcklig kropp
 - kunde ha stramare överlinje
 - lite knappt vinklad
 - tillräcklig steglängd
 - lite lös fram
 - slarvar vid hasorna
Vår hundrastare har erbjudit att lägga Kaxa i hårdträning för att få "excellent"-rosetter inkl bordträning, så nu har vi skaffat en "utställnings PT".

 Kaxa och Nita som ägs av Gunilla (hundrastare)

Första mötet med Kimmi, på tillfälligt boende hos Gunilla. Fick tyvärr inte med svansen på Kimmi, men den hänger rakt ner till skillnad från Kaxas. De blev kompisar utan något skall:-)

torsdag 3 mars 2016

Stresshantering del 3

Denna träff var minst lika intressant som de förra. Pga sjukdom hade jag inte hunnit läsa all litteratur men det gick bra ändå. Vi diskuterade massor:
 - inlärt beteende/ärftligt beteende/rasegenskaper
 - kan man få hundproblem "på köpet?
 - vad är det människan lider av
 - vad är värst för hunden?
 - nedärvning av rädslor
 - hundars känslor och minnen
 - vad är orsak och vad är beteende?
 - aggression, när uppstår det och hur förebygger man?
 - separationsångest
 - skällande och bitande hundar

Vi pratade träningstrappa:
1. Allmän ängslan
2. Förtroende
3. Små rädslor
4. Stora rädslor
Om man har ömsesidigt förtroende mellan hund och ägare kan man börja med små rädslor, så kan de stora rädslorna bli mindre.

Sen fick vi tillbaks vår läxa om hundens vardag. Kaxa är väldigt knuten till mig och behöver öva på att kunna vara i ett annat rum själv när jag är hemma. Det händer att jag kan gå och hämta telefonen från ett annat rum ibland, och ibland kan jag få gå på toa själv också. Kaxa själv ser ingen anledning till att lämna mig någon sekund om jag ändå är hemma. Har inga problem att lämna henne, då får hon något av sina spel där hon ska flytta klossar med nosen för att hitta godis och då har hon att göra en stund.

Hundmötesträningen blir bättre och bättre. Fick ett sms från vår fantastiska hundrasterska som jag tänkte dela med mig av:

Jag bara måste få skryta lite över din fina duktiga Kaxa J. Idag då jag kom, så kom vi ut på vägen och där stod 2 boxrar med sin matte. Kaxa sa ingenting utan ställde sig och kikade på avstånd, vi började prata lite och hennes hundar satt så fint så till slut gick Kaxa till den äldsta och nosade lite och gick sedan bara därifrån. Vi fortsatte att gå och vi mötte massor av hundar idag och Kaxa tittade inte ens på dem. Då vi kom hem körde vi klicker och hon fick ha kontakt längre och längre tid innan jag klickade och hon klarade det galant. Då satte jag mig på huk och la godis på knät och väntade in henne, det gick hur bra som helst. Då la jag en bit på golvet och lika där höll hon min kontakt. Gissa om jag blev stolt och glad över din tjej hon är superduktig vi höll på säkert 20 minuter med klickerträningen bara för att både hon och jag tycket det var superkul så imorgon hänger klickern med på promenaden så får vi se hur det går <3
Jag (matte) är också stolt över både Kaxa och hennes rastare och vilket bra jobb hon gör!





onsdag 2 mars 2016

Stresshantering del 2


Då var det dags för träff nr 2.
Några av kvällens funderingar:
 - Vad kan vara orsaken till stress, vad är symptomen och hur kan vi förebygga/symptomlindra?
 - Vad är en problemhund? Är det ägarens höga förväntningar på sin hund eller hunden som far illa?
 - Olika problembeteenden och rasegenskaper?

Olika inlärningsmetoder:
 - habituering (inte ge respons, om hunden skäller ignorerar man den tills den slutar skälla)
 - klassisk inlärning (associationsträning)
 - operant inlärning (konsekvensinlärning)
 - social inlärning (lära sig genom att iaktta)
(viktigt att inte blanda dessa utan hålla sig till en metod för att inte förvirra hunden om vad som gäller tills den har förstått)

Sen gick vi igenom 2 fallbeskrivningar som skulle analyseras till nästa gång plus den stora "magisteruppsatsen":

Läxa till nästa vecka:
 - beskriv din hund med tre ord
 - hundens bakgrund
 - hundens vardag, hur ser den ut?
 - träning och andra aktiviteter, var, när hur?
 - sjukdom och hälsa
 - kost, vad, hur mycket och när?
 - får hunden vara i alla rum?
 - har den en egen plats?
 - vad gör hunden när den inte aktiveras?
 - hur leker den med andra hundar?
 - kan alla i familjen hantera hunden ? (pälsvård, kloklippning, tandborstning...)

Återigen en intressant kväll!

torsdag 18 februari 2016

Stresshantering del 1


(hunden tillhör internet...)

I måndags började jag en kurs i stresshantering för hund och människa. Vi har inga stora problem men båda hundarna tillsammans på rastningspromenaderna kan ibland bli för mycket. Nessie är känslig för ljud och triggas igång av tåg, mopeder... Kaxa är signalkänslig och läser av andra hundar långt innan jag ens har sett den. För henne är det svart eller vitt, positivt eller negativt, ja eller nej...

Efter presentationen gick vi igenom hundens hjärna, hur den funkar, vad stress är och vad som händer vid stress (sympatiska och parasympatiska nervsystemet), hur hundhjärnan är uppbyggd och storleksmässigt jämförd med andra djurarter (inkl människan), centrala och autonoma nervsystemet gicks igenom, stressorer, symptom på stress.. en grundlig genomgång. Efter det såg vi några filmer på hundbeteenden som kan vara stressrelaterade och sen hade vi diskussioner i smågrupper.

Hade ingen aning om att adrenalinet som utsöndras i kroppen blir till kolhydrater som blir till socker som går till hjärnan och vid långvarig stress som inte dämpas kan hunden eventuellt få diabetes.

Mycket intryck och otroligt intressant!

Lite läxa fick vi också: dels teori men också några frågor att svara på till nästa gång:
 - vad är rastypiskt för er hund? Stress, arbete, ursprung, beteende
 - vilka är hundens stressorer?
 - homeostas (jämvikt) hur ser fördelningen ut i er hunds liv mellan vila och aktivitet?

Har bett vår dagmatte observera Kaxa om hur hon uppför/beter sig och det är inga problem. Lite distans till andra hundar, snälla vuxna som får klappa henne om de tar det försiktigt. Dagens skratt var när extramatten berättade att tåget kom och tutade så blev hon så rädd att hon skrek till och nästan
gjorde bruna fartränder i byxan och Kaxa reagerade inte ens.


lördag 13 februari 2016

Vaccinering och hjärnjympa

Igår var jag med hundarna och fyllde på rabiesvaccinet, Nessies går ut i april och Kaxas i oktober och vi åker till Tyskland i påsk så passade vi på. Nessie är en klok hund och trygg hos veterinären, men Kaxa är inte riktigt tillfreds med främmande människor och tyckte det var ganska obehagligt. Matte fick hålla i henne så gick det bra och vi slapp munkorgen som veterinären önskade.

Imorse åkte maken och Nessie till Arjeplog och jag och Kaxa "passar huset". Det blev en tur till stan där jag köpte ett tankespel (översta bilden). Lyxade till det med lite nytt godis också Oj vad hon jobbade! Mer, mer mer!!! Nu sover hon gott i soffan :-)

söndag 24 januari 2016

Utställning

Försöker mig på två dagen efter utställningsbilder, översta bilden visar Kaxa att hon är en stående Kromfohrländer. Nessie lär Kaxa allt som är bra att veta, som att markera vilt :-). På bilden under försöker husse hålla upp svansen, men det blev bara konstigare och konstigare tyckte Kaxa
Igår var jag till Malung och ställde Kaxa på årets första inofficiella hundutställning. Vi har gjort ett uppehåll sen i somras och nu var det första gången hon gick i öppen klass (vuxen). Hon fick bra kritik, men vi måste träna mer på att ha henne på bordet, för där ville hon inte alls vara. Tandvisningen gick bra, sen ville hon bara ner. Dömde gjorde Nina Lönner-Andersson

Kritiken:
 - Feminin tik
 - Utmärkt typ
 - Bra proportioner
 - Välskuret huvud
 - Fint uttryck
 - Framskjuten skuldra
 - Knappt markerat förbröst
 - Grund bröstkorg
 - Lösa armbågar
 - Brant kors
 - Passande benstomme
 - Rör sig väl
 - Behöver självförtroende

Så nu ska vi träna bord och bygga självförtroende :-)

onsdag 20 januari 2016

Ett nytt försök!

Gör ett nytt försök att blogga om hundarna och deras liv. Dagen innan nyårsafton åkte vi upp till husvagnen för att få lite lugn och ro från alla raketer och nyårsfirande. Tyvärr var det ett väldigt firande där också från dagarna innan till dagarna efteråt, men hundarna reagerade nästan inte alls. Visst, de tittade till ibland men brydde sig inte så mycket, det var skönt. Temperaturen var runt -20 grader och Kaxa älskar sin jacka som tur är :-) Många promenader blev det om dagarna.